zaterdag 5 juli 2014

Sesamkoekjes



Ingrediënten (voor 6 middelgrote koekjes)

  • 70 gr. sesamzaad
  • 1 el. rijststroop
  • 1 el. kokosolie
  • 0,25 tl. kaneel
  • 0,25 tl. vanille extract
  • snufje zout

Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan. Zodra de zaadjes warm aanvoelen en een duidelijke geur afgeven zijn ze lang genoeg geroosterd. Het zaad mag niet verkleuren.
  • Verwarm de kokosolie en rijststroop samen in een pannetje op laag vuur en haal deze van het vuur zodra het allebei gesmolten is.
  • Voeg het sesamzaad, zout, de kaneel en vanille aan de olie en stroop toe en meng het rustig door elkaar met een spatel.
  • Verdeel het mengsel over een beklede bakplaat en druk het met de spatel plat tot een plak die overal even dik is.

  • Bak de plak in 10 minuten gaar. Door de randen in de gaten te houden kun je checken of het lang genoeg in de oven heeft gestaan. Als de randjes van de plak beginnen te verkleuren kun je deze uit de oven halen. 

  • Het geheel is nog zacht wanneer het uit de oven komt, hierdoor zullen de randen iets uitlopen. Met een spatel kun je de randen voorzichtig weer strak duwen.
  • Laat de plak minstens 20 minuten afkoelen op een plank of plaat. Op dit moment zal de plak ook uitharden.

  • Draai de plak om door een plank erbovenop te leggen en het geheel om te draaien. Op deze manier kun je makkelijk het bakpapier of aluminiumfolie verwijderen. 
  • Wanneer de plak volledig is afgekoeld kun je deze met een pizzames in stukjes van de gewenste grootte snijden.
  • Bewaar de koekjes in een goed afsluitbaar bakje of blik.

Tips
  • Geen rijststroop in huis? Deze kun je ook vervangen door honing, maar kijk goed welke honing je hiervoor gebruikt om zeker te weten dat de koekjes volledig suikervrij worden.
  • Lekker als tussendoortje of voor bij de thee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten