maandag 30 juni 2014

Hazelnootpasta



Ingrediënten (voor 350 ml.)

  • 95 gr. rauwe hazelnoten zonder vlies
  • 95 ml. kokosolie
  • 2 afgestreken el. pure cacaopoeder
  • 1,5 el. ahornsiroop of honing
  • 150 ml. (plantaardige) melk
  • Snufje Keltische zeezout

Bereidingswijze
  • Rooster de hazelnoten 6 minuten in een voorverwarmde over op 180 graden.Dit is niet noodzakelijk, maar hierdoor zullen de hazelnoten meer smaak afgeven. De hazelnoten mogen niet veel bruiner worden.

  • Smelt ondertussen de kokosolie op laag vuur. Draai het vuur uit zodra de olie bijna volledig gesmolten is. Voeg hierna de ahornsiroop en het zout toe en roer het even door elkaar tot het zout opgelost is.
  • Laat de hazelnoten een paar minuten afkoelen buiten de oven.

  • Maal de hazelnoten fijn in een foodprocessor. In eerste instantie zullen er kruimels ontstaan. Schraap regelmatig met een spatel langs de kanten om zeker te weten dat alle stukjes hazelnoot worden meegenomen.
  • Na een paar minuten zullen de hazelnoten hun olie afgeven waarna er een smeuïge pasta ontstaat.

  • Voeg het mengsel van kokosolie, siroop en zout in delen toe, waarbij je alles tussentijds goed mengt.

  • Voeg de cacaopoeder toe en meng deze wederom goed door de pasta.

  • Giet tot slot de melk erbij en laat de machine draaien tot alles goed is vermengd tot één geheel. Door de melk kan de pasta lichter van kleur worden dan de hazelnootpasta die je gewend bent uit de supermarkt. Dit is dus volkomen normaal.

  • In eerste instantie is de pasta vloeibaar, dit komt deels door de opgewarmde en gesmolten kokosolie en de warmte van de draaiende keukenmachine. Na een paar uur in de koelkast zal de pasta ingedikt zijn.
  • De pasta is ongeveer een week houdbaar, mits gekoeld bewaard.

Tips
  • Door melk aan de pasta toe te voegen wordt deze heerlijk romig van structuur en smaak. Hiervoor kun je zowel plantaardige melk, als geiten- of koemelk gebruiken. Op deze manier kun je de pasta eventueel lactosevrij maken of gewoon het soort melk gebruiken dat jouw voorkeur biedt.
  • Afhankelijk van het vermogen van je keukenmachine kan het wat langer duren voor de hazelnoten hun olie afgeven. Raak niet in paniek en ga niet zelf olie toevoegen. Het gebeurt vanzelf.
  • Houd je niet van de smaak van pure cacao? Voeg dan in eerste instantie wat minder toe. Na het toevoegen van de melk kun je er eventueel nog wat extra cacao bij doen.
  • Het is belangrijk om de kokosolie niet te heet te laten worden tijdens het smelten. Kokosolie heeft als eigenschap heel heet gemaakt te kunnen worden zonder dat de enzymen worden aangetast, in tegenstelling tot de ahornsiroop die je na het smelten door de kokosolie smelt. Daarom is het dus het beste om de olie van het vuur te halen zodra het bijna gesmolten is, hierdoor loopt de temperatuur niet te hoog op.
  • Zin in een broodje pindarots? Combineer de hazelnootpasta met deze pindakaas op een boterham, cracker of rijstwafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten